Fashion news

Vogue: Μετά τον Νταλί και τον Ντε Κίρικο, ζωγράφοι υπογράφουν δύο ανατρεπτικά εξώφυλλα

Τα εξώφυλλα της Vogue εδώ και 128 χρόνια έχουν να πουν κάτι: για εμάς τους ίδιους, ποιοι είμαστε, για τον κόσμο που ζούμε.

Φέτος, που ο κόσμος έχει γυρίσει κυριολεκτικά ανάποδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το περιοδικό μόδας αποφάσισε να αφιερώσει τα τεύχη του Σεπτεμβρίου στην ελπίδα. Έτσι, επέλεξε δύο Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες, τον Κέρι Τζέιμς και την Τζόρνταν Καστίλ για να ζωγραφίσουν τα εξώφυλλα.

Κατά το παρελθόν η Vogue έχει εμπιστευτεί τα εξώφυλλά της σε θρυλικά καλλιτεχνικά χέρια, όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο παλαιότερα, αλλά και λίαν προσφάτως ο Τζον Κάριν, ο οποίος φιλοτέχνησε το πορτρέτο της Τζένιφερ Λόρενς στο εξώφυλλο του Σεπτεμβρίου 2017.

Πηγή: Giorgio de Chirico (1935) / Artists Rights Society (ARS, New York / SIAE Rome
Πηγή: Salvador Dalí ( 1939) Salvador Dalí Museum

Αυτό που φέτος διαφέρει σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι ότι στους δύο καλλιτέχνες δόθηκε η απόλυτη ελευθερία να αποφασίσουν πώς θα είναι το εξώφυλλο, αν θα ζωγραφίσουν ένα πραγματικό ή ένα φανταστικό πρόσωπο και πώς θα απεικονιστεί. Ο μόνος όρος που έθεσε η Vogue ήταν τα ρούχα των σχεδιαστών που θα φορούσε το εκάστοτε πρόσωπο του εξωφύλλου.

Πηγή: John Currin. Vogue, 2017

Ο 64χρονος Τζέιμς Κέρι Μάρσαλ, του οποίου η ρετροσπεκτίβα (2016-2017) στο Metropolitan Museum Of Art επιβεβαίωσε τη φήμη του ως έναν από τους σπουδαιότερου εν ζωή ζωγράφους. Στο δικό του εξώφυλλο φιλοτέχνησε τη φιγούρα μίας μαύρης γυναίκας, η οποία φορά ένα βραδινό φόρεμα της Off-White του Βίρτζιλ Άμπλο.

«Αν πρόκειται να ζωγραφίσεις ένα πρόσωπο τόσο Μαύρο όσο αυτά που ζωγραφίζω εγώ, δεν πρέπει να είναι μόνον ένα τίποτα, σαν μια μαύρη τρύπα. Αν λες “Black is beautiful”, πρέπει να το δείχνεις. Και αυτό που κάνω το δείχνει με ακραίο τρόπο. Ναι, είναι μαύρο -πολύ μαύρο- και είναι πολύ όμορφο», δήλωσε ο 64χρονος καλλιτέχνης στο Vogue.

Ένα από τα προσχέδια – Φωτό: courtesy of Kerry James Marshall

Η φιγούρα της γυναίκας στέκεται σε ένα δωμάτιο, το οποίο βλέπει σε μία ταράτσα. Δίπλα διακρίνει κανείς ψηλά κτήρια και τον ουρανό. «Το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα μέρος αντί στο πουθενά είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι μέρος της διακόσμησης. Έχει τη δική της παρουσία, τη δική της ψυχολογία», πρόσθεσε ο καλλιτέχνης.

Το εξώφυλλο της Jordan Casteel

Η 31χρονη Jordan Casteel τράβηξε την προσοχή του καλλιτεχνικού κόσμουμε τα συγκλονιστικά πορτρέτα οικογενειών, φίλων και απλών ανθρώπων που παρατηρούσε στην κοινότητα του Χάρλεμ. Σαράντα από αυτά εκτέθηκαν στο Νέο Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Για το δικό της εξώφυλλο, ζωγράφισε τη σχεδιάστρια μόδας και ακτιβίστρια Aurora James, σε ένα μπλε φόρεμα Pyer Moss. Θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην καινούργια πρωτοβουλία της James, την «15 Percent Pledge», με την οποία προκαλεί τα μεγάλα καταστήματα λιανικής να αφιερώνουν το 15% των ραφιών τους σε προϊόντα επιχειρήσεων των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μαύροι.

 

Με τις τελευταίες πινελιές να είναι έτοιμες να προστεθούν – Φωτό: Courtesy Jordan Casteel

«Πιστεύω ότι αυτό που κάνει η Aurora είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης αλλαγής την οποία αξίζουν οι Μαύροι και την οποία μας χρωστά η χώρα» υπογράμμισε η Casteel. «Τη βλέπω ως φως μέσα σε πολύ σκοτάδι, και ως μια πιθανότητα ελπίδας, μια εκπρόσωπο αλλαγής σε όλες τις δημιουργικές βιομηχανίες».

Σύμφωνα με την Washington Post, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό του περιοδικού, η αρχισυντάκτης του εντύπου, η Anna Wintour, τόνισε ότι το Vogue αγκαλιάζει την πρωτοβουλία «15 Percent Pledge» και «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση του να είναι Μαύροι το 15% των freelancers συνεργατών μας», από το 2021.

 

The post Vogue: Μετά τον Νταλί και τον Ντε Κίρικο, ζωγράφοι υπογράφουν δύο ανατρεπτικά εξώφυλλα appeared first on Infowoman.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… infowoman.gr

Σχετικά άρθρα